2010. augusztus 31., kedd

VÁROSNÉZÉS 1. RÉSZ

Gyalog-galopp

Tegyünk sétát választókörzetemben a Kossuthvárosban és a kórház körüli városrészben az Izsáki út és az Ady Endre utca által határolt városrészben. Gyalogosan járva azt tapasztaljuk, hogy alig alig van olyan utca ahol biztonsággal végigsétálhatnánk a járdák rossz állapota vagy teljes hiánya miatt. Különösen igaz ez a Szemere, Czuczor, Laktanya és az Illésházy utcákra. A járdákon való bukdácsolásunkat különösen izgalmassá teszi a gondozatlan fák behajló ágainak kerülgetése. Ha mindezt a gyalogtúrát esőben és este tesszük akkor szembesülnünk kell azzal is, hogy a betemetett vízelvezető árkok miatt nyakig tocsogunk a vízben és a gyér közvilágítás miatt esélyünk sincs kikerülni a ránk váró cipőszomorító "csapdákat". A vízelvezető árkok hiánya elsősorban a Mikes, Czuczor, Dayka, Laktanya, Szemere és Honvéd utcákban lakók és az ott közlekedők életét keserítik.

Bátraknak ajánlatos egy a Czuczor , Dayka és Jósika utca által közrefogott " belvizes házak " közein egy éjszakai kalandtúra. A túra során megtapasztalhatják az ott lakók kínjait, milyen érzés este koromsötétben ott egyáltalán az utcára merészkedni. Ugyan itt visszatérő probléma, hogy a csatornázás elmaradása miatt a derítőkből rendszeresen fertelmes szag lengi be a környéket. 

Izgalmakat nem csak itt lelünk kicsiny városrészünkben. Az Izsáki út lakói szombat esti lázban égnek köszönhetően a hajnalban hazafelé tartó disco-s közönség egy részének aki redőnydobolással múlatja idejét hazafelé. Szerencséjükre a discósoknak nem a Kállai és Radnóti utcát összekötő részen kell hazavánszorogniuk, mert ott sem járda , de még szilárd útburkolatú út sincs. A kalandjárat központi eleme és vitathatalanul csak a legvakmerőbbeknek ajánlott a Bercsényi utcán való átkelés az egyik oldalról a másikra.
Megpihenve a Kossuthvárosi Ovi melletti játszótéren - csak nappal ajánlott - konstatálandó , hogy ez a tér a város legnagyobb és legszebb közösségi tere lehetne, komoly deszkáspályával és rendes grunddal kiegészítve. Hasonló elképzelés szerint mint a közlekedési park kialakítása a Blaha Lújza téren. Leülünk itt egy kicsit. Szigorúan háttal az " Aranypávának". Tragédia ,ahogy ezt a patinás épületet hagyták tönkremenni, rossz ránézni. A tér egyébként rendszeres találkozóhelye a fent említett disco-s fiataloknak, ez az úgynevezett bemelegítő hely a bulira az itt lakók legnagyobb bánatára.

Ha nem lett volna elég parkjaink pihentető zizegése és még több zöldre vágyunk hát sétáljunk ki a Kossuthvárost északról övező erdőbe. Allergiások figyelem, parlagfű hegyek az erőn túl a sínek mentén! Ha sétálásra nem is , de egy jó hangulatú szemétszedéssel összekötött „ kisgizella „ dzsembori megrendezésére alkalmas lehet az erdő. 

A fent leírtak szerint úgy is érezhetné egy idegen szemlélődő, hogy ezek a városrészek híján vannak a legalapvetőbb infrastrukturális ellátottságnak . Az igazsághoz tartozik, hogy a fent leírt hiányosságok, problémák olyan jellegűek ,melyeket mi akik itt élünk és akik minket képviselnek az önkormányzatban minimális odafigyeléssel, törődéssel orvosolhatunk illetve orvosolhattunk volna eddig.

Ajánlott utcák a gyalog közlekedőknek:
Kinizsi Pál utca, Döbrentei utca, Dayka utca, Ady Endre utca, Fadrusz János utca, Dessewffy utca, Radnóti utca, Munkácsy utca, Jósika utca, Juhász Gyula utca